Hibridna konferencija Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima održala se u okviru 17. dana specijalnih i visokoškolskih knjižnica. Konferencija se održala u Lovranu u hotelu Excelsior, od 30. rujna do 2. listopada 2021. te paralelno kao virtualna konferencija.

Tema konferencije bila je Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima, a izlaganja su bila okupljena oko sljedećih tematskih cjelina:


1. Autorsko i srodna prava – nove okolnosti i digitalno okružje
2. Kompetencije knjižničara za rad u digitalnom okružju
3. Uloga i položaj knjižnica u digitalnom okružju
4. Prostor, usluge i građa knjižnica u digitalnom okružju

Organizatori konferencije:

Hrvatsko knjižničarsko društvo

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Sveučilišna knjižnica Rijeka

Na skupu se govorilo o:

KOMPETENCIJAMA KNJIŽNIČARA ZA RAD U DIGITALNOM OKRUŽJU I. I II.

 KNJIŽNIČARIMA KAO PODRŠCI ZNANSTVENIM AKTIVNOSTIMA

ULOZI I POLOŽAJU KNJIŽNICA U DIGITALNOM OKRUŽJU I. I II.

 POSLOVANJU KNJIŽNICA U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

KNJIŽNICAMA I DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI

 Link na programsku knjižicu i knjižicu sa sažetcima: https://virtualno.hkdrustvo.hr/17dani/programska-knjizica/

Ove godine prvi put je na danima visokoškolskih i specijalnih knjižnica sudjelovala i voditeljica knjižnice. Imala je i izlaganje na kojem je govorila o položaju i ulozi Središnje knjižnice Roma u Republici Hrvatskoj u digitalnom okružju i posebnim okolnostima.

Samim izlaganjem Središnja knjižnica Roma predstavljena je knjižničarskoj struci ali i široj javnosti. Tijekom izlaganja naglašena je činjenica da je ona jedina knjižnica Roma u Hrvatskoj, ali i šire te koja je specifična u nekim segmentima u odnosu na ostale specijalne knjižnice.

Izlaganjem je istaknuto i to da je nakon utemeljenja u knjižnici započela cjelovita stručna obrada knjižnične građe koja još uvijek traje također kako bi se poboljšalo obrazovanje i kultura Roma te ih se lakše uključilo u društvo kontinuirano se radi na osmišljavanju, prijavljivanju te provedbi različitih programa i aktivnosti te kulturnih događanja.

Na kraju izlaganja zaključeno je iako je ova knjižnica relativno nova da se dobro snašla u digitalnom okružju i posebnim okolnostima budući da je dio planiranih aktivnosti programa i radionica već morala provesti u digitalnom okružju, a osim toga trenutno se u suradnji sa matičnom službom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu radi i na zajedničkom projektu: Virtualnoj izložbi Roma.