Ove godine u utorak 08. lipnja 2021. u Središnjoj knjižnici Roma u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ proveo se prvi program: Projekcije namijenjene školskoj djeci. Ovo je prvi put da knjižnica organizira i sudjeluje u provedbi ovakve vrste programa.

Škole koje su odlučile sudjelovati u programu su OŠ Žitnjak i OŠ Horvati. Učenici OŠ Žitnjak su u pratnji profesora došli u prostore Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” te su program pratili uživo uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, a učenici OŠ Horvati su program pratili on-line pomoću aplikacije ZOOM. Sam program osmišljen je na način da se prvo pogleda film a zatim se nakon filma provede diskusija na kojoj se razmjenjuju dojmovi, mišljenja, stavovi, razbijaju predrasude te uči o važnosti multikulturalnosti. Uz to učenike se kroz power point prezentaciju nastoji ukratko upoznati i sa samom kulturom, jezikom i običajima Roma ali i sa samim nedavno izgrađenim i otvorenim Memorijalnim centrom Uštica.

Tijekom provedbe ovog prvog programa , okupljenim učenicima i profesorima iz OŠ Žitnjak u multimedijalnoj dvorani prostora Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” osim voditeljice knjižnice i kustosa Memorijalnog centra Uštica, učenicima su se obratili i predsjednica Saveza Roma u RH gospođa Suzana Krčmar te saborski zastupnik gospodin Veljko Kajtazi koji su učenicima kroz razne primjere iz svojega života nastojali ukazati na važnost obrazovanja i očuvanja svoga identiteta, svoje kulture, jezika i običaja.

Nakon pogledanog filma s učenicima se provela diskusija, a na kraju su učenici ispunili evaluacijske listiće.

Nakon diskusije za sve prisutne je bio organiziran catering namijenjen djeci sa zatvorenom hranom i sokovima. Nakon ručka učenike i profesore se provelo kroz Središnju knjižnicu Roma te im se govorilo o samoj knjižnici ali i o Romima, njihovoj kulturi, jeziku, običajima, o slavnim i poznatim Romima. Samo predavanje svojim govorima i primjerima iz svojih života obogatili su glazbenik i edukator Mirsad Dalipi, saborski zastupnik gospodin Veljko Kajtazi te  ravnatelj ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gospodin Alen Tahiri.

Zbog ukazane potrebe za građom romske tematike koje trenutno nema u OŠ Žitnjak, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ i Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj donirali su dio građe romske tematike školskoj knjižnici OŠ Žitnjak kako bi u budućnosti mogli oformiti Romsku zbirku.

Sam program „Projekcije namijenjene školskoj djeci“ održao se i sa profesoricom Lindom i učenicima sedmog razreda iz OŠ Horvati  u petak 11.06.2021. od 8 do 10h on-line putem aplikacije ZOOM. Na način da su učenici prvo pogledali film a diskusija i powerpoint prezentacija će se organizirati naknadno isto putem ZOOM-a tokom idućih dana. Tako da će se edukacija o Romima nastaviti u više navrata.

Svima nam je drago što je knjižnica zaživjela te što smo počeli s provedbom raznih zanimljivih programa i sadržaja!

Nadamo se budućoj suradnji sa OŠ Žitnjak i OŠ Horvati i ovim putem im zahvaljujemo na odazivu ali istovremeno se nadamo i suradnji sa još dosta osnovnih i srednjih škola u gradu Zagrebu te raznim fakultetima, udrugama i ustanovama.

Voditeljica knjižnice predstavlja knjižnicu učenicima i upoznaje učenike s romskom kulturom, jezikom i običajima.
Prisutnim učenicima i profesorima su se obratili i saborski zastupnik gospodin Veljko Kajtazi te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gospodin Alen Tahiri.