Povodom ovogodišnjeg prvog obilježavanja Noći knjige u Središnjoj knjižnici Roma u Republici Hrvatskoj, saborski zastupnik Veljko Kajtazi 23.04. na dan kada se obilježava Noć knjige održao je prigodni govor u Hrvatskom saboru.

U svom govoru govorio je o temi koja se ne dotiče politike u najužem smislu, ali koju je smatrao važnom spomena jer shvaća važnost čitanja pošto je ono preduvjet znanja, obrazovanja, razvoja kulture te u konačnici građenja bolje sutrašnjice svima.

Pošto se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, 22.04. se obilježava Dan hrvatske knjige.

Taj datum odabran je zbog svoje simbolike u svjetskoj književnosti jer su 23. travnja 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Sama se zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UNESCO je pokrenuo obilježavanje toga dana, s idejom da se svakoga, a posebno mlade, potakne na čitanje te da se promiče izdavaštvo i zaštita intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Dan hrvatske knjigeobilježava se pak 22.04. odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Kao i svake godine i ove godine se u Hrvatskoj provodi manifestacija Noć knjige. No, za romsku zajednicu, ovogodišnja Noć knjige nije kao ostale do sada jer se po prvi puta održala i u Središnjoj knjižnici Roma u Republici Hrvatskoj. Također, proveo se raznovrsni program sukladno epidemiološkoj situaciji tako da je veći dio programa bio održan kao virtualno događanje.

Noć knjige obilježila se u Središnjoj knjižnici Roma kako bi se dao doprinos poticanju čitanja, razvoju čitateljskih navika te promoviranju same novoosnovane knjižnice i njene građe. Provođenjem tih aktivnosti ujedno se provodi i realizacija mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Knjiga i čitanje nisu bitni samo za Rome, već za sve, no za romsku zajednicu pitanje čitanja knjiga posebno je važno. Iako se brojke postotka pismenosti u romskoj populaciji sve više penju prethodnih godine, postotak nepismenih i dalje je viši od prosjeka opće populacije.

Upravo stoga, od početka svog društvenog aktivizma i političkog djelovanja saborski zastupnik Veljko Kajtazi stalno ponavlja važnost pisane riječi i želi promovirati čitanje što god je moguće više.

U tom smislu, i sam je autor prvog hrvatsko-romskog, odnosno romsko-hrvatskog rječnika, a i njegovi brojni suradnici najbolje znaju koliko inzistira na što više tiskanih publikacija vezanih uz romsku zajednicu.

Jer nitko ne traje vječno, a ponekad je samo knjiga ono što ostaje iza nečijeg rada i djelovanja kao dokaz kako se i što radilo.

Za generacije nakon nas, knjige će ostati podsjetnici jednog vremena, ali i mogući izvor inspiracije i znanja.

Neki smatraju da je tiskana knjiga stvar prošlosti i da će je u budućnosti skroz zamijeniti njene digitalne verzije. No, to baš i nije tako, naglasio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi u svom govoru.

Dovoljno je prošetati knjižarama i pogledati broj izdanja koje možete naći. Jasno je da će digitalna izdanja imati svoj tržišni udio, ali misli da kod velikog broja ljudi, ona neće moći zamijeniti osjećaj držanja knjige u rukama i listanja stranica.

Knjige i tiskana riječ od svoje su pojave možda i najviše doprinijeli razvoju čovječanstva. Knjiga već odavno ne služi samo kao način prenošenja znanja ili zapisa događanja već i kao izvor zabave i provođenja vremena.

Upravo ta njena raznovrsnost garancija je njenog opstanka, ali u tome svi moramo dati svoj doprinos i truditi se naglašavati njenu važnost, kao i važnost autorskih prava.

Bez knjiga ne bi bilo niti moderne civilizacije i stoga je važno da joj na neki način izrazimo svoju zahvalnost. Ovaj dan koji obilježavamo samo je jedan od načina toga izražavanja, kao što je to i Noć knjige.

Još jednom želi pohvaliti održanu manifestaciju jer se pokazala kao odlična i nada se da će se u knjižnici obilježavati još dugo vremena.