http://nocknjige.hr

Noć knjige manifestacija je koja se provodi od 2012. godine, a organizira se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti – na taj datum 1616. preminuli su William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a dan ranije Miguel de Cervantes. Sama zamisao manifestacije zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije uz želju da se sve ljude, a naročito mlade – potakne na čitanje – promičući pritom izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan je od glavnih segmenata programa Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju različitih djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje temeljeno na poštivanju drugih naroda i kultura.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine u spomen na Marka Marulića koji je tog datuma 1501. godine dovršio svoj ep Juditu.

Ovogodišnja Noć knjige za nas je posebna zato što ćemo je 2021. po prvi puta obilježiti u Središnjoj knjižnici Roma u Republici Hrvatskoj i to kroz virtualna događanja u skladu s epidemiološkom situacijom. Obilježavanjem Noći knjige u Središnjoj knjižnici Roma namjeravamo sudjelovati u poticanju čitanja, razvoju čitateljskih navika i promoviranju novoosnovane knjižnice Roma i njezine građe. Ovogodišnja tema Noći knjige je: „Ljekovita moć knjige“. Odavno je poznato da knjige pomažu u ozdravljenju pa nam u ovom kratkom upitniku otkrijte koja je knjiga lijek za vašu dušu i navedite njezino ljekovito svojstvo!

Link na upitnik: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlsz-VJ4aniSYJzHKyAO9N7JAfygyX0nj4pBBYQzHpfH_OnA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0