Izvor: https://www.cms.hr
Izvor: https://www.cms.hr

Generalna skupština UN-a 1966. godine je proglasila 21. ožujka Međunarodnim danom za eliminaciju rasne diskriminacije. Šest godina ranije, na taj je dan dana policija ubila 69 prosvjednika koji su sudjelovali na mirnim prosvjedima protiv zakona koji su podržavali apartheid.

Imajući na umu stremljenje demokratski uređenom društvu – suzbijanje i iskorjenjivanje svih oblika diskriminacije ključni je element u postizanju demokracije i stabilnosti društva današnjice – multietničkog i multikulturalnog. Rasnu je diskriminaciju moguće suzbijati podizanjem svijesti, razine znanja o neprihvatljivosti rasističkih i ksenofobnih stajališta te stajališta utemeljenih na predrasudama.

http://goo.hr/events/medunarodni-dan-za-eliminaciju-rasne-diskriminacije/

Centar za mirovne studije u sklopu 7. Tjedana IZBJEGLICAma! pokrenuo je kampanju #ovdježivimo, kako bi onima koji su u Hrvatskoj pronašli svoj novi dom prenijeli svoje priče o iskustvu integracije i života u novoj sredini. U kratkim videima i radijskom jinglu izbjeglice iz Irana, Turske, Pakistana i Konga govore o tome kako izgleda njihov život u Hrvatskoj, što rade i što im je važno te pokazuju kako je Hrvatska mjesto gdje svi živimo zajedno. Građani i građanke Hrvatske tako mogu upoznati svoje nove susjede koji su ovdje dobili međunarodnu zaštitu, ovdje žive, rade i stvaraju prijateljstva i pokušavaju ostvariti svoje želje i snove.

Riječ je o pet izbjeglica iz Irana, Turske, Pakistana i Konga koji govore o tome kako izgleda njihov život u Hrvatskoj, što rade i što im je važno – te pokazuju kako je Hrvatska mjesto gdje svi živimo zajedno.

https://www.cms.hr/hr/izjave-za-javnost/ovdjezivimo