U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja) ove se godine 23. travnja održava jubilarna deseta po redu – Noć knjige. Kvalitetnim programima i akcijama želi se skrenuti pozornost na knjigu i čitanje te govoriti o njezinom položaju i vrijednosti u suvremenom društvu.


Knjige su bogate riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracija. Snaga pisane riječi golema je jer ima sposobnost utjecaja na ljude tako što mijenja doživljaj svijeta, omogućujući susret s nečim „drugim“, nepoznatim i razvijajući empatiju i suosjećanje. Na razna pitanja koja si svakodnevno postavljamo – upravo u knjigama počesto možemo naći odgovore. Nekada će ti odgovori biti utješni, nekada uznemirujući, a neki će sasvim sigurno duboko protresti naša temeljna uvjerenja. Ovogodišnja tema Noći knjige godine je: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE.


Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao:


„Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno.”


Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?


https://nocknjige.hr/