U ponedjeljak, 8. lipnja otvorena je Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj. Brojne uvažene uzvanike pozdravila je predsjednica Saveza Roma “Kali Sara” gđa Suzana Krčmar, a knjižnicu je otvorio saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi.

Središnja knjižnica Roma „Kali Sara“ u Zagrebu osnovana je s ciljem stvaranja interdisciplinarnog mjesta razmjene informacija i znanja te prikupljanja kao i omogućavanja dostupnosti knjižne građe koja se bavi poviješću i razvojem romskog naroda, njegovih putovanja, stradanja i postignuća kroz stoljeća. Knjižnicom će romska zajednica dobiti aktivni centar za kulturu i raznolika kreativna te edukativna događanja poput tribina, predavanja i izložbi. 

Otvorenjem ove knjižnice Hrvatska je dobila jedanaestu knjižnicu nacionalnih manjina čime se osigurava kontinuitet u zaštiti i očuvanju nacionalnih manjina i njihovih kulturnih specifičnosti. Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i uključivijeg društva.

Prigodom otvaranja knjižnici je vrijednu donaciju donirao Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj kao i Centar za ženske studije.